Ułożenie odpowiedniej diety dla osoby po detoksie alkoholowym i wychodzącej z nałogu może wydawać się wyzwaniem. Nie bez powodu, ponieważ w przebiegu choroby alkoholowej dochodzi do wielu zaburzeń na wszystkich etapach przyswajania pokarmu – jego trawienia, wchłaniania oraz dystrybucji. Prowadzi to do poważnych wielopoziomowych niedoborów składników odżywczych ze wszelkimi tego konsekwencjami zdrowotnymi.
O tym dlaczego alkohol powoduje niedobory pokarmowe i jakie są ich skutki pisaliśmy już w poprzednim artykule dieta alkoholika. Teraz skupmy się nad tym co jeść, by nie dopuścić do ich powstania. A zatem co powinna zawierać najlepsza dieta dla alkoholika?
Prawidłowe odżywianie w trakcie choroby alkoholowej
Osoba zmagająca się z alkoholizmem musi zwracać uwagę nie tylko na to co je, ale także jak to robi. Spożywając za dużo alkoholu, robiąc to zbyt często a nawet nałogowo należy pamiętać o prawidłowym odżywianiu. Oto jego podstawowe założenia:
- dostarczaj organizmowi pełnowartościowych posiłków, pokrywających zapotrzebowanie na substancje odżywcze i mineralne
- dbaj o regularność posiłków
- wybieraj potrawy lekkostrawne, w których witaminy i pozostałe niezbędne substancje są łatwo przyswajalne
- nie przejadaj się przed snem
- dbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu
Te i inne zasady zdrowego odżywiania należy mieć zawsze w pamięci zmagając się z nadmiernym piciem, a także opiekując się alkoholikiem. Przejdźmy do konkretów. Co i jak jeść mając problem z alkoholem?
Śniadanie
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno stanowić od 25 do 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Najpopularniejszym, zdrowym i sycącym posiłkiem jest owsianka. Można ją przygotować na wodzie lub na mleku – wybór należy do ciebie. Płatki owsiane są istną bombą witaminową – zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo oraz wapń. Niedobory tych składników bardzo często występują u osób po detoksie alkoholowym i rozpoczynających abstynencję. Dodając do naszej owsianki owoce czy orzechy dodatkowo wzbogacamy ją o witaminę A, potas, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników w mózgu.
Oprócz owsianki dobrym pomysłem na śniadanie w diecie alkoholowej są jajka pod każdą postacią. Ugotowane, na twardo, na miękko, sadzone, jajecznica – wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak cynk, żelazo i miedź. Połączone z chlebem razowym i warzywami (pomidor, ogórek) dostarczają większość składników odżywczych, których niedobory są powszechne u chorych na alkoholizm.
Jeżeli lubisz ryby, doskonałym rozwiązaniem na śniadanie będą kanapki z tuńczykiem – ma on również bardzo dużo białka i długo utrzymuje uczucie sytości.
Obiad
Pełnowartościowy obiad powinien zawierać bogate źródła białka. Jest ono źródłem aminokwasów (tryptofanu i tyrozyny) niezbędnych do syntezy odpowiednio serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, szczególnie w mózgu. Pozwala to uzupełnić niedobory tych neuroprzekaźników u osób po detoksie alkoholowym.
Dobrymi źródłami białka są chude mięsa – kurczak, indyk, ryby, a dla wegetarian tofu, soja oraz inne zamienniki mięsa. Najlepiej piec je w piekarniku lub na patelni grillowej, bez panierki oraz oleju. W diecie chorego na alkoholizm należy unikać wieprzowiny i wołowiny ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, mogących źle wpływać na funkcjonowanie wątroby.
Pokarmy bogatobiałkowe dobrze jest łączyć z węglowodanami. Najczęstszym ich źródłem na typowym polskim obiedzie są ziemniaki. Czy jest to dobry wybór? Ziemniaki są źródłem głównie cukrów prostych, które nie są wskazane w diecie uzależnionych od alkoholu. Lepszym wyborem dla alkoholika są brązowy ryż, razowe makarony czy wszelkiego rodzaju kasze, które są bogate w cukry złożone oraz wiele składników mineralnych takich jak magnez czy żelazo. Dodatkowo dłużej utrzymują uczucie sytości, co pośrednio obniża głód alkoholowy.
Wartościowym dodatkiem do obiadu są różnego rodzaju sałatki oraz surówki, wzbogacające posiłek w wiele witamin i minerałów. Na przykład surówka z białej kapusty jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, K, C, wapnia, magnezu i potasu. Niedobory tych składników odżywczych są powszechne wśród osób przewlekle spożywających alkohol. W trakcie detoksu alkoholowego uzupełniamy powyższe składniki poprzez kroplówki, ale na dłuższą metę najlepszym źródłem niezbędnych witamin i minerałów jest prawidłowo zbilansowana dieta.
Kolacja
Kolacja po sycącym obiedzie powinna być niewielkim posiłkiem, spożywanym nie później niż 2-3 godziny przed snem. Najszybszym wyborem będą lekkie kanapki na razowym chlebie, z szynką, serem, jajkiem na twardo i warzywami według uznania. Popularne parówki również są dopuszczalne, chociaż przy ich wyborze trzeba uważać na skład – powinny zawierać co najmniej 90% mięsa. Kurczak lub ryba w towarzystwie mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, cukinia, pieczarki, marchewki mini) również będzie dobrym rozwiązaniem, jeżeli potrzebujesz odmiany od zwykłych kanapek.
Przekąski w diecie alkoholika
Prawidłowe odżywianie kładzie nacisk na spożywanie większej liczby mniejszych posiłków, zamiast rzadkich i dużych porcji. Co zatem jeść między głównymi posiłkami?
Wbrew powszechnemu przekonaniu przekąski w ciągu dnia mogą być zdrowe. Zamiast batonów, cukierków, ciastek i chipsów można sięgnąć po:
- Wafle ryżowe z masłem orzechowym i pokrojonym bananem – masło orzechowe jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników w mózgu. Orzechy arachidowe, z których jest zrobione masło orzechowe, są bogatym źródłem witamin z grupy B, potasu, magnezu wapnia i cynku – są doskonałym uzupełnieniem diety w chorobie alkoholowej;
- Orzechy nerkowca – tak samo jak masło orzechowe, zawierają dużo NNKT, witamin i składników mineralnych;
- Jabłka pokrojone w łódki z masłem orzechowym;
- Sezonowe owoce (truskawki, maliny, jabłka, mandarynki);
- Jogurt naturalny ze świeżymi owocami;
- Jogurt typu Skyr – ten typ jogurtu ma wysoką zawartość białka;
- Serek wiejski z owocami, dżemem lub na słono z ogórkiem, pomidorem czy rzodkiewką;
- Popcorn bez dodatków – zdrowsza alternatywa dla chipsów i nachosów podczas zimowego seansu filmowego.
Znaczenie prawidłowej diety w leczeniu alkoholizmu
Choroba alkoholowa wyniszcza organizm i negatywnie wpływa układ krwionośny, nerwowy, pokarmowy, rozrodczy, odpornościowy i oddechowy. Prawidłowa dieta pozwala na poprawę funkcjonowania tych układów i poszczególnych narządów. Jesteś tym co jesz, więc jedz zdrowo.
Prawidłowe odżywianie przywraca siły witalne, które będą niezbędne dla pomyślnego zakończenia leczenia alkoholizmu. Zdrowa dieta poprawia nastrój i przywraca radość życia – alkohol nie będzie już do tego potrzebny.